Baeder bey Landeck Filip Mogalla

Urodził się w Opolu 22 kwietnia 1766 roku. Nie wiemy nic o jego rodzicach ani o dzieciństwie. Jego dziewiętnastowieczny biograf - Jonas Graetzer, autor leksykonu zawierającego życiorysy wybitnych lekarzy od XVI wieku do czasów jemu współczesnych - podaje jedynie, że Georg Philipp Mogalla w 1784 r. ukończył studia filozoficzne w wyższej szkole jezuitów we Wrocławiu, zdobywając kwalifikacje nauczycielskie. Zmarł 15 października 1831 r. we Wrocławiu, padłszy ofiarą epidemii cholery. Więcej w Nowej Trybunie ...
Urodził się w Opolu 22 kwietnia 1766 roku. Nie wiemy nic o jego rodzicach ani o dzieciństwie. Jego dziewiętnastowieczny biograf - Jonas Graetzer, autor leksykonu zawierającego życiorysy wybitnych lekarzy od XVI wieku do czasów jemu współczesnych - podaje jedynie, że Georg Philipp Mogalla w 1784 r. ukończył studia filozoficzne w wyższej szkole jezuitów we Wrocławiu, zdobywając kwalifikacje nauczycielskie. Zmarł 15 października 1831 r. we Wrocławiu, padłszy ofiarą epidemii cholery. Więcej w Nowej Trybunie Opolskiej. Treść notatki za . Dodał Z. Waluś.

Altes Bad (stare łazienki) koło Lądka, czyli obecnie teren sanatorium ...
    Tytułowa strona pracy pruskiego lekarza o leczniczych wodach Lądka.