Powiatowy Zespół Szkół nr 1 im. Józefa Bema

Höhere Tochterschulen, Höhere Mädchenschule

Budynek przy ulicy Poniatowskiego istniał już na początku XIX wieku. Przed rokiem 60 - tym XIX wieku mieściła się w nim Wyższa Szkoła dla Dziewcząt (Hohere Tochterschulen). W latach 60 - tych XIX wieku przystąpiono do otwarcia Prywatnej Szkoły dla Dziewcząt o programie niższego gimnazjum. Zakład ten prowadziła panna von Triebenfeld. Uczennice miały możliwość po czwartej klasie gimnazjum wstąpienia na roczny kurs do Seminarium Nauczycielskiego, po którym zdobywały uprawnienia do objęcia posad nauczycielek ...
Budynek przy ulicy Poniatowskiego istniał już na początku XIX wieku. Przed rokiem 60 - tym XIX wieku mieściła się w nim Wyższa Szkoła dla Dziewcząt (Hohere Tochterschulen). W latach 60 - tych XIX wieku przystąpiono do otwarcia Prywatnej Szkoły dla Dziewcząt o programie niższego gimnazjum. Zakład ten prowadziła panna von Triebenfeld. Uczennice miały możliwość po czwartej klasie gimnazjum wstąpienia na roczny kurs do Seminarium Nauczycielskiego, po którym zdobywały uprawnienia do objęcia posad nauczycielek w szkołach powszechnych. Już w roku 1875 wychodziły z murów tej szkoły pierwsze nauczycielki. Szkoła została rozwiązana w 1922 roku.

Pszczyna, dawniej szkoła dla dziewcząt obecnie Zespół szkół Powiatowych ...