Pałac (Czerwony Dwór)

Schloss Mittelstentsch

XVIII w.
Istnieje częściowo

Murowany z kamienia i cegły. Część zachodnia renesansowa, piętrowa, na planie podkowy z prostokątnym dziedzińcem od strony wschodniej, w której renesansowa drewniana galeria. W północnej partii budowli na parterze zachowane dwie renesansowe sale, z których jedna nakryta profilowanym stropem belkowym, druga zaś nisko schodzącym sklepieniem krzyżowym. Dach czterospadowy. Część wschodnia barokowa, piętrowa, założona na planie prostokąta, z regularnym rozstawem otworów okiennych i wejściem na osi, podkreślonym ...
Murowany z kamienia i cegły. Część zachodnia renesansowa, piętrowa, na planie podkowy z prostokątnym dziedzińcem od strony wschodniej, w której renesansowa drewniana galeria. W północnej partii budowli na parterze zachowane dwie renesansowe sale, z których jedna nakryta profilowanym stropem belkowym, druga zaś nisko schodzącym sklepieniem krzyżowym. Dach czterospadowy. Część wschodnia barokowa, piętrowa, założona na planie prostokąta, z regularnym rozstawem otworów okiennych i wejściem na osi, podkreślonym kartuszem herbowym. Część ta nakryta jest dachem mansardowym z naczółkiem i powiekami. Obok zachowały się resztki parku krajobrazowego Po roku 1945 nie użytkowany pałac popadł w ruinę..

Szczaniec na pocztówce czteropolowej.
    Szczaniec. Stacja kolejowa, fragment miejscowości z pomnikiem ...