Samodzielny Publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej w Gostyniu

Zakład Sióstr Miłosierdzia, Szpital Gostyń

Początki szpitalnictwa na Ziemi Gostyńskiej datuje się na sierpień 1849 rok. W tym czasie w okolicy wybuchła epidemia cholery. Na prośbę Gustawa Potworowskiego, Stanisława Chłapowskiego, Edmunda Bojanowskiego i kilku innych obywateli sprowadzone zostały trzy siostry miłosierdzia – pielęgniarki, które zamieszkały w budynku Kasyna Gostyńskiego i tam rozpoczęły pielęgnowanie chorych. Początkowo szpital liczył 40 łóżek i został powiększony w 1850 roku o ochronkę dla sierot po zmarłych na cholerę. Do ...
Początki szpitalnictwa na Ziemi Gostyńskiej datuje się na sierpień 1849 rok. W tym czasie w okolicy wybuchła epidemia cholery. Na prośbę Gustawa Potworowskiego, Stanisława Chłapowskiego, Edmunda Bojanowskiego i kilku innych obywateli sprowadzone zostały trzy siostry miłosierdzia – pielęgniarki, które zamieszkały w budynku Kasyna Gostyńskiego i tam rozpoczęły pielęgnowanie chorych. Początkowo szpital liczył 40 łóżek i został powiększony w 1850 roku o ochronkę dla sierot po zmarłych na cholerę. Do pełnego funkcjonowania działalności szpitala postanowiono założyć Dom Sióstr Miłosierdzia z Zakładem lub Instytutem. Celem zakładu było pielęgnowanie chorych, wychowanie sierot, kształcenie dziewcząt wiejskich na tzw. przewodniczki ochronek oraz dozór nad dziećmi.

Zakład Sióstr Miłosierdzia
    Mural przedstawiający Karola Marcinkowskiego na ścianie nowopowstałego ...