Pałac Łęka Wielka

Pałac Mielżyńskich

Pałac w Łęce Wielkiej w stylu gotyku angielskiego wzniesiono w roku 1865 z funduszy Leona Mielżyńskiego. Ryzalit frontowy zawiera płaskorzeźbę upamiętniającą nadanie właścicielom wsi tytułu rycerskiego. W holu sufit kasetonowy z herbami wielkich rodów wielkopolskich, w poszczególnych salach sztukaterie. Pałac otoczony jest parkiem krajobrazowym z okazami sosny wejmutki, platanów i białych topoli. W części folwarcznej znajduje się spichlerz w XIX wieku z boniowanym parterem, nakryty dachem naczółkowym. ...
Pałac w Łęce Wielkiej w stylu gotyku angielskiego wzniesiono w roku 1865 z funduszy Leona Mielżyńskiego. Ryzalit frontowy zawiera płaskorzeźbę upamiętniającą nadanie właścicielom wsi tytułu rycerskiego. W holu sufit kasetonowy z herbami wielkich rodów wielkopolskich, w poszczególnych salach sztukaterie. Pałac otoczony jest parkiem krajobrazowym z okazami sosny wejmutki, platanów i białych topoli. W części folwarcznej znajduje się spichlerz w XIX wieku z boniowanym parterem, nakryty dachem naczółkowym. Źródło opisu: Wikipedia.

Pałac Mielżyńskich w Łęce Wielkiej (powiat gostyński).
    Pałac.