Park dworski

Dwór Płutowo

Schloss Plutowo

XIX

Dwór z końca XIX w. Od 1893 r. dobra należą do starosty Jakoba von Gertacha. W 1926 r. właścicielką jest Anna Szczerbińska, a od 1929 r. do wybuchu wojny bracia: Leszek i Zdzisław Czajkowscy. Dwór murowany wzniesiony został w końcu XIX w. przez rodzinę von Kröcherów. Po 2 wojnie światowej majątek został przejęty przez Skarb Państwa Polskiego, a gospodarzem zostało Państwowe Gospodarstwo Rolne. Dwór na skutek remontów pozbawiony cech stylowych. Jest to budynek parterowy z mieszkalnym poddaszem, nakryty ...
Dwór z końca XIX w. Od 1893 r. dobra należą do starosty Jakoba von Gertacha. W 1926 r. właścicielką jest Anna Szczerbińska, a od 1929 r. do wybuchu wojny bracia: Leszek i Zdzisław Czajkowscy. Dwór murowany wzniesiony został w końcu XIX w. przez rodzinę von Kröcherów. Po 2 wojnie światowej majątek został przejęty przez Skarb Państwa Polskiego, a gospodarzem zostało Państwowe Gospodarstwo Rolne. Dwór na skutek remontów pozbawiony cech stylowych. Jest to budynek parterowy z mieszkalnym poddaszem, nakryty dwuspadowym dachem, w elewacji ogrodowej ryzalit, we frontowej (od strony podwórza gospodarczego) identyczny ryzalit ze współczesnym gankiem poprzedzonym schodami. Ryzality przechodzą w wystawkę dachową łączącą obydwie elewacje, nakrytą również dwuspadowym dachem (w osi wejściowej), mieszczącym poddasze.