Klasztor kapucynów (dawny benedyktynów)

Kościół św. Jana Ewangelisty

XI-XX

Kościół św. Jana Ewangelisty . Wejście stanowi osiemnastowieczna brama z wyrytą datą 1065, która upamiętnia fundację w XI wieku. Przed budynkiem stoi odsłonięty w 1998 roku pomnik św. Wojciecha dłuta Stanisława Ruty. Zabudowania oddziela mur z 2 połowy XVII wieku, na którym widnieje data 1934. Wieże są niezbyt wysokie, zakończone hełmami. Zbudowane zostały po rozebraniu jednej romańskiej wieży w 1793 - 97, w 1913 roku dobudowano przedsionek. Zachodnia fasadami fragment nietynkowanej części gotyckiej, ...
Kościół św. Jana Ewangelisty . Wejście stanowi osiemnastowieczna brama z wyrytą datą 1065, która upamiętnia fundację w XI wieku. Przed budynkiem stoi odsłonięty w 1998 roku pomnik św. Wojciecha dłuta Stanisława Ruty. Zabudowania oddziela mur z 2 połowy XVII wieku, na którym widnieje data 1934. Wieże są niezbyt wysokie, zakończone hełmami. Zbudowane zostały po rozebraniu jednej romańskiej wieży w 1793 - 97, w 1913 roku dobudowano przedsionek. Zachodnia fasadami fragment nietynkowanej części gotyckiej, lecz obecnie pochodzi ze stylu późnobarokowego. Kościół jest trójnawowy. Nawa główna i prezbiterium jest zwieńczona sklepieniem gwiaździstym, a nawy boczne mają bardzo rzadkie sklepienie kryształowe. Ściany są otynkowane z wyjątkami specjalnie pozostawionych miejsc z murami romańskimi. Wyposażenie wnętrza pochodzi z 2 poł. XVII wieku. i ma cechy rokokowe oraz przejściowe od baroku do klasycyzmu. W okazałym klasycystycznym ołtarzu głównym, znajdują się rzeźby czterech świętych benedyktyńskich - papieży i biskupów. Pośrodku znajduje się obraz Matki Bożej Śnieżnej z początku XVII wieku, a w zwieńczenie wkomponowano okno z witrażem Ukrzyżowanie z 1890 roku. O zakonnej przeszłości świątyni przypominają stojące po bokach prezbiterium stalle z końca XVIII w. W rokokowo - klasycystycznych ołtarzach bocznych umieszczono obrazy św. Benedykta i św. Scholastyki. Po prawej stronie nawy głównej znajduje się rokokowa ambona. W kościele obejrzeć można cztery konfesjonały i dwie ławy z XVIII w. W prezbiterium znajduje się także absyda widoczna w tym wypadku od strony wewnętrze. Pochodzi ona z czasów romańskich. Rzeźbiony parapet chóru muzycznego oraz prospekt organowy (później przekształcony). sa późnorenesansowe z 1 poł. XVII wieku. Na parapecie wtórnie umieszczono dwie późnogotyckie rzeźby świętych. Pod chórem znajduje się malowidło ścienne z 1814 r. pędzla Jana Okrolniewicza, przedstawiające króla Bolesława Śmiałego na tle uproszczonej panoramy Mogilna oraz sześć scen z życia króla i św. Stanisława. Z tyłu kościoła usytuowane są kwadratowe kaplice, kryte sklepieniami żeglastymi z lat 1900 i 1913, z dekoracją sztukatorską. W kaplicy płn. znajduje się barokowy obraz Matki Boskiej Bolesnej z 2 poł. XVII wieku , w sukience srebrnej wykonanej ok. 1700 r.
Za Mogilno Wiki

Kościół św. Jana Apostoła