Kościół św. Jana Chrzciciela i MB Pocieszenia

XVIII

Kościół znajduje się na terenie tzw. Grodziszczka – grodziska wczesnośredniowiecznego położonego na południe od wsi, stanowiącego obecnie rezerwat archeologiczny wchodzący w skład Muzeum Pierwszych Piastów na Lednicy. Wzniesiony przypuszczalnie w 1767 r., remontowany w latach: 1867, 1936, 1969 i 1987.
Konstrukcji zrębowej, oszalowany. Orientowany. Jednonawowy z węższym, zamkniętym trójbocznie prezbiterium, przy którym od północy zakrystia. Przy zachodniej ścianie nawy niewielka kruchta. Dachy kryte ...
Konstrukcji zrębowej, oszalowany. Orientowany. Jednonawowy z węższym, zamkniętym trójbocznie prezbiterium, przy którym od północy zakrystia. Przy zachodniej ścianie nawy niewielka kruchta. Dachy kryte gontami. Na kalenicy nawy wieżyczka na sygnaturkę zwieńczona hełmem ostrosłupowym. Wewnątrz stropy.
Na wale grodziska drewniana dzwonnica konstrukcji słupowej. W sąsiedztwie kościoła odsłonięto pozostałości murowanej świątyni romańskiej z XI w.

Kościół św. Jana Chrzciciela i MB Pocieszenia.
    Płyta nagrobna przy kościele.