Pałac

XVIII

Pałac w Ciążeniu zaczęto wznosić ok. 1760 r. z inicjatywy biskupa Teodora Czartoryskiego, śmierć biskupa w 1768 roku przerwała budowę. Powstał wtedy dwupiętrowy korpus główny budynku nakryty wysokim łamanym dachem ceramicznym oraz połączone z nim skrzydło boczne. zamieszkane było tylko drugie piętro, parter i pierwsze piętro pozostały niewykończone aż do schyłku XVIII w., kiedy w Ciążeniu zamieszkał biskup Ignacy Raczyński, który także nie zdołał sfinalizować całości założenia.

Architekturę łączy się z architekturą warszawska tego czasu, m.in. z Jakubem Fontaną lub z Józefem Sacco.

W dwóch salach na piętrze zachowały się fragmenty nieukończonych nigdy rokokowych sztukaterii, powstałych pod wpływem Francoisa Cuvillies. Po biskupie Raczyńskim pozostały klasycystyczne dekoracje płycin cokołu obu elewacji wzdłużnych.

Po sekularyzacji dóbr kościelnych Ciążeń przeszedł w ręce prywatne. Od 1945 r. pałac był siedzibą szkoły, zaś latem służył jako obiekt kolonijny. w latach 1966-1976 w pałacu przeprowadzono prace konserwatorskie i przekazano go Bibliotece Głównej Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. W bibliotece zgromadzono zbiór masoników, które przyciągają uczonych z całego świata, w budynku przygotowano także pokoje gościnne dla czytelników.

[kris_2] za: T. Jaroszewski, Pałace w Polsce, przewodnik. W-wa, 2000.

Ciążeń (Cionzen). Pałac, gorzelnia i widok na Wartę.