Zakłady Mięsne BM Kobylin (d. cukrownia)

Zuckerfabrik

Początki cukrowni w Zdunach sięgają roku 1881. Wówczas to w znajdującej się pod zaborem pruskim miejscowości zawiązała się spółka "Actien Zuckerfabrik Zduny" której zadaniem była fabrykacja cukru z buraków cukrownych. W 1882 r. wybudowano pierwsze budynki zakładu, wyposażono je także w odpowiedni sprzęt. Powstała również bocznica kolejowa dzięki której do cukrowni mogły dojeżdżać transporty kolejowe. Początkowo w Zdunach produkowano tzw. cukier surowy, który przewożono następnie do innych rafinerii. ...
Początki cukrowni w Zdunach sięgają roku 1881. Wówczas to w znajdującej się pod zaborem pruskim miejscowości zawiązała się spółka "Actien Zuckerfabrik Zduny" której zadaniem była fabrykacja cukru z buraków cukrownych. W 1882 r. wybudowano pierwsze budynki zakładu, wyposażono je także w odpowiedni sprzęt. Powstała również bocznica kolejowa dzięki której do cukrowni mogły dojeżdżać transporty kolejowe. Początkowo w Zdunach produkowano tzw. cukier surowy, który przewożono następnie do innych rafinerii. W latach 1912 i 1913 nastąpiła rozbudowa fabryki. Wybuch pierwszej wojny światowej zahamował rozwój przedsiębiorstwa. Po zakończeniu działań wojennych właścicielami cukrowni nadal byli Niemcy. W 1924 r. zakład przejęli Polacy, jego nowa nazwa brzmiała - Cukrownia Zduny Towarzystwo Akcyjne. W 1929 r. zdunowską cukrownię zakupiła cukrownia "Witaszyce". Zakład zatrudniał wówczas 170 pracowników stałych oraz ok. 1250 sezonowych. Brak zbytu i nieekonomiczny eksport spowodował, że w 1934 r. zarząd w Witaszycach podjął decyzję o likwidacji przedsiębiorstwa w Zdunach. Część wyposażenia zamierzano wywieźć do Witaszyc, część złomować. Zdunowianie zawiązali komitet strajkowy i postanowili walczyć o swój zakład. Około 300 osób zajęło teren, kilkunastu pracowników zdecydowało się na strajk głodowy. W rezultacie na kampanię 1934/1935 uruchomiono cukrownię.
Podczas II wojny światowej cukrownia w Zdunach nie osiągała znaczących wyników. Latem 1944 r. hitlerowcy rozpoczęli przebudowę cukrowni na fabrykę kauczuku, który miał być wykorzystywany w przemyśle zbrojeniowym. Inaugurację pracy nowego zakładu zaplanowano na 26 stycznia 1945 r. W tym dniu jednak Zduny zostało wyzwolone przez żołnierzy Armii Czerwonej.

Banhof, Zuckerfabrik
    Cukrownia w Zdunach.