Kościół Bożego Ciała (dawny karmelitów)

XV-XVIII

Kościół Bożego Ciała w Poznaniu znajduje się przy ul. Strzeleckiej 40 / Krakowskiej 3 na Piaskach w centrum miasta. Od 2017 roku jest to wielkopostny kościół stacyjny. Świątynia powstała w miejscu dawnej osady (Piaski), gdzie według legendy odnaleziono skradzione i sprofanowane przez Żydów hostie. Krótko po tym wydarzeniu, w miejscu znalezienia hostii, wzniesiono drewnianą kaplicę. Rosnąca sława tego miejsca sprawiła, że w 1406 roku Władysław Jagiełło ufundował w miejscu kaplicy gotycki kościół i ...
Kościół Bożego Ciała w Poznaniu znajduje się przy ul. Strzeleckiej 40 / Krakowskiej 3 na Piaskach w centrum miasta. Od 2017 roku jest to wielkopostny kościół stacyjny. Świątynia powstała w miejscu dawnej osady (Piaski), gdzie według legendy odnaleziono skradzione i sprofanowane przez Żydów hostie. Krótko po tym wydarzeniu, w miejscu znalezienia hostii, wzniesiono drewnianą kaplicę. Rosnąca sława tego miejsca sprawiła, że w 1406 roku Władysław Jagiełło ufundował w miejscu kaplicy gotycki kościół i klasztor karmelitów trzewiczkowych. Swoją obecną formę kościół i klasztor uzyskały po przebudowie z lat 1465-1470. W roku 1657 zespół klasztorny został spalony przez Brandenburczyków a zniszczenia usunięto dopiero w 1664. W roku 1826 rząd pruski skasował klasztor a opuszczony zespół zaczął niszczeć. Od rozbiórki uratowało go przejęcie kościoła przez reformatów w 1856. Nowi właściciele przeprowadzili gruntowny remont. W tym samym czasie zabudowania klasztorne przejęła pruska armia zmieniając je na koszary, a następnie na więzienie. W 1899 dzięki abp. Florianowi Stablewskiemu kościół stał się świątynią parafialną dla Wildy, Rybak i Piasków. W czasie II wojny światowej kościół przerobiony na magazyn został częściowo zniszczony. Renowacje przeprowadzono w latach 1946-1947.
/Petroniusz za Wiki/

Z czasów odbudowy (1664r.) pochodzi beczkowe sklepienie nawy głównej kościoła oraz barokowy ołtarz główny ze sztucznego marmuru, którego twórcą jest rzymski architekt Pompeo Ferrari.

Kościół Bożego Ciała.
    Krzyż. W tle kościół Bożego Ciała w Poznaniu.