Pałac Winna Góra

Pałac Mańkowskich

Pałac w Winnej Górze (powiat średzki) został wybudowany w latach 1910-12 gdy okazało się, że remont i przebudowa stojącego w tym miejscu starego dworu z 1770 roku z powodu złego stanu technicznego murów i elementów drewnianych jest niemożliwa. W rękach rodziny Mańkowskich, budowniczych pałacu, majątek Winna Góra pozostawał aż do roku 1939. Od 10 października 2018 r. w pałacu mieści się oddział Muzeum Ziemiaństwa w Dobrzycy. "We wnętrzach ...
Pałac w Winnej Górze (powiat średzki) został wybudowany w latach 1910-12 gdy okazało się, że remont i przebudowa stojącego w tym miejscu starego dworu z 1770 roku z powodu złego stanu technicznego murów i elementów drewnianych jest niemożliwa. W rękach rodziny Mańkowskich, budowniczych pałacu, majątek Winna Góra pozostawał aż do roku 1939. Od 10 października 2018 r. w pałacu mieści się oddział Muzeum Ziemiaństwa w Dobrzycy. "We wnętrzach rezydencji, kojarzonej przede wszystkim z generałem Janem Henrykiem Dąbrowskim, mieszczą się pamiątki po twórcy Legionów Polskich we Włoszech. Stanowi on wiodącą postać w programie nowego muzeum. Planowane jest również otwarcie wystawy poświęconej najbardziej zasłużonym Wielkopolanom. Muzeum będzie przybliżać również kolejną wybitną postać związaną z czynem legionowym – blisko współpracującego z Dąbrowskim twórcę „Mazurka Dąbrowskiego” Józefa Wybickiego. Nie brakuje także historii właścicieli dóbr w Winnej Górze z rodu Mańkowskich, wśród których znajdziemy wiele postaci zasługujących na bliższe zainteresowanie – od córki wodza Legionów Bogusławy z Dąbrowskich Mańkowskiej po słynną z działalności szpiegowskiej w II wojnie światowej Klementynę Mańkowską." (cytat: Wikipedia).

Pałac w Winnej Górze (powiat średzki).
    Pałac Mańkowskich w Winnej Górze.