Spreadshirt Manufacturing Polska

Wollwarenfabrik Mercur, Legnickie Zakłady Przemysłu Odzieżowego Elpo,
Zakłady Przemysłu Odzieżowego Elpo S.A Masters S.A.(Wikana S.A.)

lata 30. XX w.

Firma Spreadshirt powstała w 2002 roku w Lipsku i należy dziś do wiodących na świecie platform handlu elektronicznego oferujących możliwość wydrukowania dowolnego motywu na ubraniach lub akcesoriach.

Przed 1945 r. znajdował się tutaj oddział produkcyjny firmy Wollwarenfabrik ,,Mercur”.
W pierwszych miesiącach 1946 r. w budynku przy ul. H. Sawickiej (ob. W. Łukasińskiego) rozpoczęto uruchamianie Fabryki Konfekcji Męskiej nr 5 w Legnicy. Produkcja ograniczała się wyłącznie do konfekcjonowania wykrojów ...

W pierwszych miesiącach 1946 r. w budynku przy ul. H. Sawickiej (ob. W. Łukasińskiego) rozpoczęto uruchamianie Fabryki Konfekcji Męskiej nr 5 w Legnicy. Produkcja ograniczała się wyłącznie do konfekcjonowania wykrojów dostarczanych przez Zjednoczenie Przemysłu Konfekcyjnego we Wrocławiu. Po ponad dwu latach działalności, 10 -10-1948 r. minister przemysłu i handlu przekształcił fabrykę w suwerenną jednostkę produkcyjną i przemianował na Legnickie Zakłady Przemysłu Odzieżowego. Od 1950 r. baza wytwórcza LZPO koncentrowała się w budynkach przy ul. Słubickiej (Oddział A). W 1967 r. LZPO zaczęła produkcję pierwszych polskich dżinsów, które w następnych latach zdominowały ofertę rynkową firmy. Firma przetrwała transformację ustrojową i jeszcze w pierwszej połowie lat 90. XX w. produkowała odzież. Po zlikwidowaniu ZPO „Elpo” S.A. budynki po zakładach wykorzystywała firma Masters S.A. (Wikana S.A.). Obecnie funkcjonuje tutaj Spreadshirt Manufacturing Polska sp. z o.o.
Źródło:
Spreadshirt