Kaplica NMP Niepokalanego Poczęcia

Stacja Badawcza Zakładu Badań i Środowiska Rolniczego i Leśnego PAN

Pałac Chłapowskich

XVIII w.

Pałac Turwia (Turew) - barokowy pałac rodziny Chłapowskich. Wybudowany w latach 1760-70 przez Ludwika Chłapowskiego (wg innych źródeł - w 1749 przez kasztelana międzyrzeckiego Stanisława Chłapowskiego). Tu w roku 1788 urodził się Dezydery Chłapowski, generał w wojnach napoleońskich, współtwórca pracy organicznej i jeden z kreatorów nowoczesnego rolnictwa wielkopolskiego. Ciekawym elementem pałacu jest neogotycka, masywna, niewysoka wieża. Okazałe, reprezentacyjne wnętrza tworzące tzw. piano mobile ...
Pałac Turwia (Turew) - barokowy pałac rodziny Chłapowskich. Wybudowany w latach 1760-70 przez Ludwika Chłapowskiego (wg innych źródeł - w 1749 przez kasztelana międzyrzeckiego Stanisława Chłapowskiego). Tu w roku 1788 urodził się Dezydery Chłapowski, generał w wojnach napoleońskich, współtwórca pracy organicznej i jeden z kreatorów nowoczesnego rolnictwa wielkopolskiego. Ciekawym elementem pałacu jest neogotycka, masywna, niewysoka wieża. Okazałe, reprezentacyjne wnętrza tworzące tzw. piano mobile znajdują się na piętrze. W latach 1847-1848 do pałacu dostawiono kaplicę. Pałac otacza osiemnastowieczny park krajobrazowy o powierzchni 21,9 ha. Obecnie w pałacu znajduje się Stacja Badawcza Zakładu Badań i Środowiska Rolniczego i Leśnego PAN. Więcej informracji - .

Pałac Chłapowskich
    Pałac Chłapowskich