Kościół św. Jakuba Apostoła

Obecny Kościół parafiany pw. św. Jakuba Apostoła został zbudowany w latach 1880 - 1887 (poświęcony 25 VII 1888 r.) na miejscu poprzedniego . Jest to kościół murowany z czerwonej cegły, oszkarpowany, bez wieży w stylu neoromańskim. Wewnątrz znajdują się trzy ołtarze wczesnobarokowe, z początku XVII w. (z kościoła z parafii Podwyższenia Krzyża Świętego w Kole). W głównym ołtarzu rzeźby św. Piotra i Pawła oraz Aniołów i obraz Matki Bożej z Dzieciątkiem z XVII w. (przemalowany). W kościele jest barokowa ...
Obecny Kościół parafiany pw. św. Jakuba Apostoła został zbudowany w latach 1880 - 1887 (poświęcony 25 VII 1888 r.) na miejscu poprzedniego . Jest to kościół murowany z czerwonej cegły, oszkarpowany, bez wieży w stylu neoromańskim. Wewnątrz znajdują się trzy ołtarze wczesnobarokowe, z początku XVII w. (z kościoła z parafii Podwyższenia Krzyża Świętego w Kole). W głównym ołtarzu rzeźby św. Piotra i Pawła oraz Aniołów i obraz Matki Bożej z Dzieciątkiem z XVII w. (przemalowany). W kościele jest barokowa chrzcielnica marmurowa. Są organy i na wieżyczce sygnaturka, a przy kościele na dzwonnicy dwa dzwony.

Przed kościołem - poświęcenie taboru straży ogniowej