Pomnik Żubra (pierwotna lokalizacja)

Posąg Żubra

Pomnik żubra wzniesiono pierwotnie w Zwierzyńcu, gdzie w 1860 r. car Aleksander II polował wraz z gośćmi i „raczył ubić – i to jednym strzałem – wyjątkowego żubra”. Wydarzenie to upamiętniono, fundując pomnik, który w 1862 r. został odlany w Petersburgu według projektu Mihályego Zichego. Podczas I wojny światowej wycofujący się Rosjanie zabrali rzeźbę w 1915 r. Moskwy. Później rząd polski wystąpił o jej zwrot i w 1924 r. posąg żubra stanął na dziedzińcu Zamku Królewskiego w Warszawie. W 1928 r. Ignacy ...
Pomnik żubra wzniesiono pierwotnie w Zwierzyńcu, gdzie w 1860 r. car Aleksander II polował wraz z gośćmi i „raczył ubić – i to jednym strzałem – wyjątkowego żubra”. Wydarzenie to upamiętniono, fundując pomnik, który w 1862 r. został odlany w Petersburgu według projektu Mihályego Zichego. Podczas I wojny światowej wycofujący się Rosjanie zabrali rzeźbę w 1915 r. Moskwy. Później rząd polski wystąpił o jej zwrot i w 1924 r. posąg żubra stanął na dziedzińcu Zamku Królewskiego w Warszawie. W 1928 r. Ignacy Mościcki zadecydował o przeniesieniu rzeźby do Spały, gdzie znajdowała się prezydencka rezydencja myśliwska. Od 1981 r. władze Białowieży bezskutecznie ubiegały się o zwrot rzeźby i ostatecznie, w 2014 r. w Zwierzyńcu odsłonięto wierną replikę posągu.

Posąg żubra
    Posąg Żubra w Spale, fot. Krzysztof Jabłoński.