Fontanna Neptuna (dawna)

Pfeifenbrunnen

Na elbląskim Starym Rynku była także fontanna, ustawiona w roku 1694 i przedstawiająca Herkulesa z twarzą ... Jana III Sobieskiego wiedeńskiego bohatera. W drugiej połowie XIX posąg Herkulesa zamieniono na Neptuna, w każdym razie przed rokiem 1885 kiedy to dobudowano nad posągiem neogotycką wieżyczkę. W roku 1937 fontannę rozebrano z powodu jej uciążliwości dla wzrastającego ruchu kołowego, z zamiarem jej przeniesienia na ul. Mostową. Nie zrobiono jednak tego a późniejsza wojna sprawiła, iż najprawdopodobniej ...
Na elbląskim Starym Rynku była także fontanna, ustawiona w roku 1694 i przedstawiająca Herkulesa z twarzą ... Jana III Sobieskiego wiedeńskiego bohatera. W drugiej połowie XIX posąg Herkulesa zamieniono na Neptuna, w każdym razie przed rokiem 1885 kiedy to dobudowano nad posągiem neogotycką wieżyczkę. W roku 1937 fontannę rozebrano z powodu jej uciążliwości dla wzrastającego ruchu kołowego, z zamiarem jej przeniesienia na ul. Mostową. Nie zrobiono jednak tego a późniejsza wojna sprawiła, iż najprawdopodobniej została przetopiona dla celów wojennych.

Historia i opis:

Elbląg. Widok na południową stronę Starego Rynku. Na pierwszym ...