Pomnik poległych w I wojnie światowej (Maszewo)

Heldendenkmal

W 1926 r. Rada Miejska postawiła w parku na półwyspie pomnik poświęcony pamięci poległych w I wojnie światowej. W 1993 r. władze miejskie Maszewa, przy współudziale strony niemieckiej, obiekt ten wyremontowały. Niewielkie skądinąd Maszewo postanowiło chyba zadziwić inne miasta i wystawiło swoim poległym pomnik iście gigantyczny.

Modernistyczny monument ma rzadko spotykaną formę nawiązującą do dawnych budowli rzymskich. Do budowy zastosowano odrzuty powstałe przy wypalaniu cegieł, ale wkomponowano ...

Modernistyczny monument ma rzadko spotykaną formę nawiązującą do dawnych budowli rzymskich. Do budowy zastosowano odrzuty powstałe przy wypalaniu cegieł, ale wkomponowano je w mur tak sprytnie, że tworzą swoistą dekorację. Pomnik przypomina z daleka fragment jakiejś twierdzy, tym bardziej, że ponad rzędem ażurowych ni to okien, ni to mikroskopijnych arkad umieszczono pseudokrenelaż. Uwagę zwraca szczególnie wybity w tylnej ścianie otwór okienny. Ma on kształt olbrzymiego teutońskiego miecza.

Całość nie jest zadaszona, jednak po obu stronach wejścia znajdują się niewielkie, przykryte stropem i wyposażone w ławki aneksy. Podczas renowacji pomnika zawieszono w nich dwie tablice z inskrypcjami w języku polskim i niemieckim. Obie głoszą: „Dla pokojowego współżycia ku pamięci niemieckim i polskim ofiarom wojen światowych 1914-1918 i 1939-1945 żyjącym ku przestrodze i pojednaniu W 1926 r. w Massow zbudowany- w 1993 w Maszewie, w niemiecko-polskim współdziałaniu restaurowany”.

Pomnik poległych w I wojnie światowej w Maszewie.