Dni otwarte remizy (01.05.2016)

Ochotnicza Straż Pożarna w Sławie

Budynek gospodarczy

Ochotnicza Straż Pożarna w Sławie - jej historia liczy ponad 100 lat. Początkowo remiza mieściła się przy ul. Ludwika Waryńskiego 13 (wówczas Bahnhof Strasse) później przy ul. Fryderyka Chopina (wówczas Mittel Strasse). Z wpisów dokonanych we wrześniu 1945 roku w kronice szkolnej Ludwika Stępczaka dowiadujemy się, że "Burmistrz Józef Filipowski wespół z obywatelem Marianem Misiem organizują Oddział Ochotniczej Straży Pożarnej, który jako pierwsza organizacja społeczna na terenie miasta Sławy przyczynia ...
Ochotnicza Straż Pożarna w Sławie - jej historia liczy ponad 100 lat. Początkowo remiza mieściła się przy ul. Ludwika Waryńskiego 13 (wówczas Bahnhof Strasse) później przy ul. Fryderyka Chopina (wówczas Mittel Strasse). Z wpisów dokonanych we wrześniu 1945 roku w kronice szkolnej Ludwika Stępczaka dowiadujemy się, że "Burmistrz Józef Filipowski wespół z obywatelem Marianem Misiem organizują Oddział Ochotniczej Straży Pożarnej, który jako pierwsza organizacja społeczna na terenie miasta Sławy przyczynia się do znacznego ożywienia życia miasteczka...". Polska remiza OSP w Sławie najpierw działała w przedwojennej siedzibie przy ul. Fryderyka Chopina, którą na początku lat 50. XX wieku powięszkono o dwa wyremontowane garaże a na początku lat 60. XX wieku rozbudowano o wieżę. W roku 1990 na potrzeby remizy postanowiono zaadaptować ostatni budynek zabudowy gospodarczej z połowy XIX wieku przy ul. Odrodzonego Wojska Polskiego. Uroczystego otwarcia nowej remizy dokonano 4 maja 1992 roku, w dniu Św. Floriana.

Ochotnicza Straż Pożarna w Sławie przy ul. Odrodzonego Wojska ...
    Wieża przy remizie Ochotniczej Straży Pożarnej w Sławie.