Doktor Przemysław Minta (1934-

Urodził się 4 grudnia 1934 roku w Wielkopolsce. Studia medyczne ukończył w 1957 r. na Wydziale Lekarskim Akademii Medycznej we Wrocławiu. W 1959 r. uzyskał dyplom lekarza medycyny i podjął pracę w Oddziale Chirurgicznym Szpitala Powiatowego w Bystrzycy Kłodzkiej. W 1966 r. objął stanowisko dyrektora i ordynatora Oddziału Chirurgii Ogólnej i Urazowej Szpitala w Lądku- Zdroju, gdzie pracował nieprzerwanie do 2001 r. Posiada II stopień specjalizacji z zakresu chirurgii ogólnej, traumatologii, balneologii ...
Urodził się 4 grudnia 1934 roku w Wielkopolsce. Studia medyczne ukończył w 1957 r. na Wydziale Lekarskim Akademii Medycznej we Wrocławiu. W 1959 r. uzyskał dyplom lekarza medycyny i podjął pracę w Oddziale Chirurgicznym Szpitala Powiatowego w Bystrzycy Kłodzkiej. W 1966 r. objął stanowisko dyrektora i ordynatora Oddziału Chirurgii Ogólnej i Urazowej Szpitala w Lądku- Zdroju, gdzie pracował nieprzerwanie do 2001 r. Posiada II stopień specjalizacji z zakresu chirurgii ogólnej, traumatologii, balneologii i medycyny fizykalnej. Zatrudnienie w szpitalu łączył z pracą w Ośrodku Naukowo-Badawczym Rehabilitacji Narządu Ruchu Kliniki Ortopedycznej w Bytomiu kierowanym przez prof. Gabriela Wejsfloga, który był również w 1970 r. promotorem jego pracy doktorskiej. W 1980 r. uzyskał w AM we Wrocławiu stopień dr hab. n. med. Za prace naukowe został uhonorowany I nagrodą indywidualną Rady Naukowej przy Ministrze Zdrowia. Doświadczenia zdobyte w czasie wieloletniej pracy chirurga pozwoliło mu opracować wiele własnych, oryginalnych technik operacyjnych dotyczących między innymi paluchów koślawych, zabiegu sfałdowania jelit przy ich niedrożności przewlekłej, nową koncepcję operacyjnej stabilizacji złamań nasady dalszej kości promieniowej, technikę szwu śródścięgnowego i inne. Opracował i zgłosił 6 wniosków patentowych mających zastosowanie w lecznictwie. Od 1997 r. jest zatrudniony w Wydziale Fizjoterapii AWF we Wrocławiu na stanowisku profesora nadzwyczajnego, kierownika Zakładu Neurotraumatologii. Od 1964 r. jest aktywny członkiem PTOiTr. Odznaczony m.in. Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski oraz uhonorowany odznakami: „Zasłużony popularyzator wiedzy”, „Za wzorową pracę w służbie zdrowia”, „Zasłużonemu – Polskie Towarzystwo Lekarskie”, „Medalem 50-lecia Akademii Medycznej we Wrocławiu”. Jest również Honorowym Obywatelem Lądka -Zdroju.