Muzeum Browaru Żywiec

Browar Żywiec

Choć tradycje piwowarskie sięgają w Żywcu XIV wieku, to tak naprawdę wszystko zaczęło się, gdy z inicjatywy arcyksięcia Albrechta Fryderyka Habsburga w 1856 r. wybudowano tu browar. Stał się on wkrótce perłą w koronie dóbr żywieckich. Niespotykana w tej części kraju skala inwestycji oraz zastosowanie nowatorskiej technologii „dolnego fermentu” sprawiły, że Żywiec był najnowocześniejszym browarem fabrycznym w Galicji; mogły z nim konkurować tylko Okocim i Browary Lwowskie. Browar produkował piwa najwyższej ...
Choć tradycje piwowarskie sięgają w Żywcu XIV wieku, to tak naprawdę wszystko zaczęło się, gdy z inicjatywy arcyksięcia Albrechta Fryderyka Habsburga w 1856 r. wybudowano tu browar. Stał się on wkrótce perłą w koronie dóbr żywieckich. Niespotykana w tej części kraju skala inwestycji oraz zastosowanie nowatorskiej technologii „dolnego fermentu” sprawiły, że Żywiec był najnowocześniejszym browarem fabrycznym w Galicji; mogły z nim konkurować tylko Okocim i Browary Lwowskie. Browar produkował piwa najwyższej jakości, m.in. unikalne piwo Porter, porównywalne z najlepszymi angielskimi piwami typu Stout i Double Stout, a także piwo Ale i Marcowe. Za:

Żywiec - Zabłocie
    Książęcy browar w Żywcu - Grupa Żywiec S.A - ul Browarna