Wąwóz Stodoliska

Dolina Będkowska

Wyżyna Ojcowska

Wyżyna Ojcowska (341.323) – mikroregion będący częścią Wyżyny Olkuskiej w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Obejmuje południową część Wyżyny Olkuskiej, rozciętą dolinkami. Zdzisław Czeppe nazwał go Dolinami Podkrakowskimi[2], Stanisław Lencewicz Płytą Ojcowską, a Gilewska i Mieczysław Klimaszewski Płaskowyżem Ojcowskim.

Wyżyna Ojcowska pocięta jest przez doliny potoków na dolinki o stromych zboczach z licznymi wapiennymi ostańcami. Położone są po obydwu stronach drogi Kraków-Olkusz (E 94). Po północnej ...

Wyżyna Ojcowska pocięta jest przez doliny potoków na dolinki o stromych zboczach z licznymi wapiennymi ostańcami. Położone są po obydwu stronach drogi Kraków-Olkusz (E 94). Po północnej stronie tej drogi znajduje się Dolina Prądnika, po południowej kolejno od zachodu na wschód znajdują się doliny o południkowym przebiegu:

Dolina Miękini
Dolina Eliaszówki
Dolina Racławki
Dolina Szklarki
Dolina Będkowska
Dolina Kobylańska
Dolina Bolechowicka
Dolina Kluczwody

Na Wyżynie Ojcowskiej znajdują się najwyższe i najniższe miejsca Wyżyny Olkuskiej. Wierzchowina znajduje się na przeciętnej wysokości 400-450 m. Najwyższym punktem jest wapienny ostaniec Grodzisko. Według najnowszych pomiarów ma wysokość 512,8 m, dawniej pomierzono jego wysokość na 502 m, stąd też dawna nazwa Skała 502. Najniższym miejscem są południowo-wschodnie podnóża opadające do Rowu Krzeszowickiego.