Kopalnia Ropy Naftowej i Gazu Ziemnego Grabownica

Towarzystwo Wiertnicze Grabownica

Spółka z o. o. pod nazwą Towarzystwo Wiertnicze „Grabownica” powstało we Lwowie w 1913 roku. Centrala znajdowała się w Roubaix (Francja), przy 14 Rue des Lignes, a zarząd w Polsce – w Sanoku, przy ul. Zamkowej 30. W 1936 r. w skład zarządu wchodzili: Gustaw Baudu i inż. Józef Pommier, a dyrektorem był inż. Maksymilian Fingerchut. Kapitał zakładowy wynosił 105 tys. zł. Spółka posiadała kopalnie ropy i gazu ziemnego (31 szybów w Grabownicy i Humniskach), gazoliniarnię, tłocznię ropy, warsztaty reparacyjne, ...
Spółka z o. o. pod nazwą Towarzystwo Wiertnicze „Grabownica” powstało we Lwowie w 1913 roku. Centrala znajdowała się w Roubaix (Francja), przy 14 Rue des Lignes, a zarząd w Polsce – w Sanoku, przy ul. Zamkowej 30. W 1936 r. w skład zarządu wchodzili: Gustaw Baudu i inż. Józef Pommier, a dyrektorem był inż. Maksymilian Fingerchut. Kapitał zakładowy wynosił 105 tys. zł. Spółka posiadała kopalnie ropy i gazu ziemnego (31 szybów w Grabownicy i Humniskach), gazoliniarnię, tłocznię ropy, warsztaty reparacyjne, zbiorniki o pojemności 2350 t, ropociąg o długości 22 095 m i gazociąg o długości 10 666 m.

Grabownica Starzeńska to wieś położona w południowo-wschodniej ...
    Szyby naftowe w Grabownicy.