Pomnik Mikołaja Kopernika (dawny)

Copernicus-Denkmal

Inicjatorem upamiętnienia Mikołaja Kopernika było Warmińskie Towarzystwo Historyczne oraz proboszcz katedralny Franz Dittrich (który był w tym czasie przewodniczącym WTH). Latem 1905 roku zawiązano komitet budowy pomnika i zaczęto zbierać fundusze na monument. Zbiórka pieniędzy spotkała się ze sporym odzewem mieszkańców, jednak daleko było do zgromadzenia potrzebnych środków. Na początku 1906 roku ks. Dittrich zwrócił się z prośbą do samego cesarza Wilhelma II o wsparcie tej inicjatywy. Cesarz przychylił ...
Inicjatorem upamiętnienia Mikołaja Kopernika było Warmińskie Towarzystwo Historyczne oraz proboszcz katedralny Franz Dittrich (który był w tym czasie przewodniczącym WTH). Latem 1905 roku zawiązano komitet budowy pomnika i zaczęto zbierać fundusze na monument. Zbiórka pieniędzy spotkała się ze sporym odzewem mieszkańców, jednak daleko było do zgromadzenia potrzebnych środków. Na początku 1906 roku ks. Dittrich zwrócił się z prośbą do samego cesarza Wilhelma II o wsparcie tej inicjatywy. Cesarz przychylił się do pomysłu, przyznając już latem tego samego roku na ten cel kwotę 20 000 marek. To pozwoliło ruszyć z realizacją projektu. Wybrano dogodne miejsce na pomnik i jesienią 1906 ogłoszono konkurs na projekt. 28 maja 1907 zebrała się w Berlinie komisja rządowa wraz z przewodniczącym komitetu budowy pomnika – prof. Franzem Niedenzu z Królewskiego Liceum Hosianum w Braniewie. Komisja nie zaakceptowała żadnego z przedstawionych projektów, ale zaznaczyła, że projekt elbląskiego rzeźbiarza Heinricha Splietha nadaje się do skierowania do dalszych prac. Rozpisano kolejny konkurs. Jednak i ten nie doszedł do skutku, gdyż cesarzowi Wilhelmowi spodobał się inny przedstawiony projekt architekta Maxa Meckela, toteż po naniesieniu przez cesarza kilku poprawek na ten projekt polecił skierować ten do dalszych prac. Projekt wrócił do architekta Meckela, który nadał mu ostateczny kształt, i tenże projekt został zatwierdzony przez komisję 20 października 1908 roku.
Pomnik został wzniesiony w najwyższym miejscu Wzgórza Katedralnego z widokiem na Zalew Wiślany na wysokości 25 m n.p.m. Współwykonawcą dzieła był rzeźbiarz Joseph Julius Seitz (jedynie rzeźba Grupa Ukrzyżowania jego autorstwa zachowała się na cmentarzu kanoników we Fromborku).
Monument poświęcony Kopernikowi został ukończony 7 października 1909 roku i uroczyście odsłonięty 8 października przez samego cesarza Wilhelma II Hohenzollerna, który zadowolony z efektów pracy w podziękowaniu uścisnął po odsłonięciu dłoń głównemu wykonawcy, architektowi Meckelowi.
Pomnik ten po II wojnie światowej został zburzony w 1947 roku, gdyż uznany został za jeden z symboli faszyzmu. Pozostał po nim tylko boniowany cokół z ostrołukowym wejściem od strony północnej. W 1970 rozebrano również cokół. Współcześnie po miejscu pomnika nie ma śladu, jest tylko trawnik przy kanonii św. Stanisława Kostki. Za:

Pomnik Mikołaja Kopernika
    Nieistniejący pomnik Mikołaja Kopernika we Fromborku.