Budynek nr 25

Dyrekcja Zakładów Przemysłowych R-1, przychodnia, klub NOT, hotel robotniczy

Budynek nr 25 przy ul. Górniczej w Kowarach. Wybudowany w pierwszej połowie lat 50 XX wieku. Dokładna data była wyryta na ... szybie w głównych drzwiach wejściowych - obecnie zamurowanych. Budynek mieścił Dyrekcję i biura ZPR-1 (w części frontowej i na I i II piętrze części długiej), a na parterze części długiej była przychodnia z łóżkami szpitalnymi. (...) W połowie lat 60 zlikwidowano przychodnię a pojawiły się pokoje mieszkalne - w miarę narastania potrzeb na pokoje hotelowe przeznaczono też stopniowo ...
Budynek nr 25 przy ul. Górniczej w Kowarach. Wybudowany w pierwszej połowie lat 50 XX wieku. Dokładna data była wyryta na ... szybie w głównych drzwiach wejściowych - obecnie zamurowanych. Budynek mieścił Dyrekcję i biura ZPR-1 (w części frontowej i na I i II piętrze części długiej), a na parterze części długiej była przychodnia z łóżkami szpitalnymi. (...) W połowie lat 60 zlikwidowano przychodnię a pojawiły się pokoje mieszkalne - w miarę narastania potrzeb na pokoje hotelowe przeznaczono też stopniowo pokoje biurowe z wyższych pięter. Za czasów świetności ZPR-1 w budynku były też: klub NOT z m.in bilardem, ciemnia fotograficzna, a w piwnicy - stolarnia. Istniał też typowo UBecki gabinet z sekretnym wyjściem krętymi schodami. Rozbudowana centrala telefoniczna posiadała własne zasilanie z ciągle podładowywanych akumulatorów, a Panie z pralni (też była i to dobrze zmechanizowana) na okrągło prały ubrania robocze - w miarę potrzeb naprawiane w pracowni krawieckiej. (...)" - autor opisu Marek Warmuz

Pierwotnie dyrekcja zakładów R-1, później hotel robotniczy, obecne ...