Sąd Rejonowy (d. zamek krzyżacki)

Schloss, Amtsgericht

XIV w.

Zbudowany przez Krzyżaków w stylu gotyckim około połowy XIV wieku, na planie prostokąta bez dziedzińca. Był siedzibą wójtów krzyżackich. W 1410 roku w rękach wojsk Władysława II Jagiełły. W okresie wojny trzynastoletniej (1454-1466 rok) w rękach polskich, a po traktacie toruńskim – nadany w lenno księciu pomorskiemu Erykowi II. Po wygaśnięciu dynastii książęcej w 1637 roku wrócił do Polski. Od 1657 roku w rękach niemieckich. Wielokrotnie przebudowywany (XVI-XX wiek). Z pierwotnej budowli zachował ...
Zbudowany przez Krzyżaków w stylu gotyckim około połowy XIV wieku, na planie prostokąta bez dziedzińca. Był siedzibą wójtów krzyżackich. W 1410 roku w rękach wojsk Władysława II Jagiełły. W okresie wojny trzynastoletniej (1454-1466 rok) w rękach polskich, a po traktacie toruńskim – nadany w lenno księciu pomorskiemu Erykowi II. Po wygaśnięciu dynastii książęcej w 1637 roku wrócił do Polski. Od 1657 roku w rękach niemieckich. Wielokrotnie przebudowywany (XVI-XX wiek). Z pierwotnej budowli zachował się gotycki szczyt wschodni, część piwnic, strzelnice, młyn zamkowy oraz fragment muru obwodowego.
Obecnie siedziba Sądu Rejonowego.

Lębork na pocztówce litograficznej z końca XIX w. Zamek, pomnik ...