Wieża Bismarcka (dawna)

Bismarckturm

Budowę wieży Bismarcka w Raciborzu rozpoczęto w czerwcu 1911 r. Prace budowlane wykonała firma G. Luthgego z Raciborza.
Jako materiał budowlany wykorzystano cegłę, zaś na elewację zewnętrzną śląski granit. Nad wejściem przymocowano inskrypcję „BISMARCK”. Na trzonie wieży od strony wejścia przytwierdzono również płaskorzeźbę orła Rzeszy. Dolną część wieży zagospodarowano na izbę pamięci ku czci Bismarcka. Wewnętrzne schody prowadziły na platformę widokową. Ukoronowaniem wieży była misa ogniowa z ...
Jako materiał budowlany wykorzystano cegłę, zaś na elewację zewnętrzną śląski granit. Nad wejściem przymocowano inskrypcję „BISMARCK”. Na trzonie wieży od strony wejścia przytwierdzono również płaskorzeźbę orła Rzeszy. Dolną część wieży zagospodarowano na izbę pamięci ku czci Bismarcka. Wewnętrzne schody prowadziły na platformę widokową. Ukoronowaniem wieży była misa ogniowa z kutego żelaza, w której rozpalano ogień na specjalne okazje. Wysokość wieży wynosiła 18m a rzut poziomy podstawy 7m x 7m. Wieża miała solidne fundamenty, które zachowały się do dnia dzisiejszego. Całkowity koszt budowy wyniósł 18.000 Marek.
Wieżę w Brzeziu zniszczono 10 listopada 1933 r – „nieznani sprawcy” podłożyli na pierwszym piętrze wieży ładunki wybuchowe. Resztę rozbierano w styczniu 1934 roku.

Wieża Bismarcka.
    Wieża Bismarcka.