Schron

Klif Orłowski

Adlerhorst, Adlershorst, Orle Gniazdo

Klif Orłowski – stromy brzeg morski Kępy Redłowskiej w Gdyni, znajdujący się w granicach dzielnicy Redłowo, a najlepiej dostrzegalny ze znajdującej się w bezpośrednim sąsiedztwie dzielnicy Orłowo.
"Nazwa ma pochodzić od właściciela powstałej w 1829 roku gospody, Adlera. Na gospode bywalcy, jak wdać głównie niemieccy zaczęli mówić Adlershorst - czyli GniazdoAdlera. Spolszczając nazwe Adlershorst słowo Adler potraktowano jako słowo pospolite, nie osobowe, a Adler to po niemiecku orzeł." [za ...
"Nazwa ma pochodzić od właściciela powstałej w 1829 roku gospody, Adlera. Na gospode bywalcy, jak wdać głównie niemieccy zaczęli mówić Adlershorst - czyli GniazdoAdlera. Spolszczając nazwe Adlershorst słowo Adler potraktowano jako słowo pospolite, nie osobowe, a Adler to po niemiecku orzeł." [za ]

Klif Orłowski.
    Klif Orłowski.