Barbara Nawrocka-Dońska (1924-2018)

W czasie wojny była żołnierką Armii Krajowej i brała udział w powstaniu warszawskim. W konspiracji była łączniczką i sanitariuszką. Postanowieniem Prezydenta RP Lecha Wałęsy podporucznik Wojska Polskiego (17 listopada 2000). Postanowieniem Ministra Obrony Narodowej Jerzego Szmajdzińskiego awansowana do stopnia porucznika (19 września 2002). Ukończyła Wydział Prawa Uniwersytetu Warszawskiego. Debiutowała jako prozaiczka na łamach tygodnika „Po prostu”. W latach 1948–1950 przebywała na Dolnym Śląśku ...
W czasie wojny była żołnierką Armii Krajowej i brała udział w powstaniu warszawskim. W konspiracji była łączniczką i sanitariuszką. Postanowieniem Prezydenta RP Lecha Wałęsy podporucznik Wojska Polskiego (17 listopada 2000). Postanowieniem Ministra Obrony Narodowej Jerzego Szmajdzińskiego awansowana do stopnia porucznika (19 września 2002). Ukończyła Wydział Prawa Uniwersytetu Warszawskiego. Debiutowała jako prozaiczka na łamach tygodnika „Po prostu”. W latach 1948–1950 przebywała na Dolnym Śląśku . W 1950 wróciła do Warszawy. Była redaktorką dzienników „Trybuna Ludu” i „Trybuna Mazowiecka”. W latach 1968-1974 pracowała w dziale kulturalnym Trybuny Ludu, w Naszej Trybunie/Trybunie Mazowieckiej (1978–1982) (jedyna jej praca etatowa w prasie). Była radną w VI kadencji Dzielnicowej Rady Narodowej Warszawa Śródmieście (1973–1977). 1 lutego 1985 przeszła na emeryturę. Autorka powieści "Gęsty las". Akcja toczy się w powojennym Lądku. Na podstawie wikipedii. Z. Waluś.

Barbara Nawrocka- Dońska, pisarka, autorka "Gęstego lasu", przebywała ...
    Strona tytułowa książki "Gęsty las", autorstwa Barbary Nawrockiej-Dońskiej. ...