Cukrownia Chełmża

Zuckerfabrik

Cukrownia w Chełmży została wybudowana w roku 1881. Pierwsza kampania odbyła się w roku 1882 i już w roku 1904 cukrownia osiągnęła przerób dzienny na poziomie 3000 t. Cukrownia jest znaczącym odbiorcą buraków cukrowych w regionie Kujawsko-Pomorskim. W październiku 2000 roku koncern Nordzucker AG przejął większościowy pakiet akcji. W kolejnych latach zakład został poddany gruntownej modernizacji, poczyniono szereg działań inwestycyjnych w zakresie jakości cukru, magazynowania, oszczędności energii ...
Cukrownia w Chełmży została wybudowana w roku 1881. Pierwsza kampania odbyła się w roku 1882 i już w roku 1904 cukrownia osiągnęła przerób dzienny na poziomie 3000 t. Cukrownia jest znaczącym odbiorcą buraków cukrowych w regionie Kujawsko-Pomorskim. W październiku 2000 roku koncern Nordzucker AG przejął większościowy pakiet akcji. W kolejnych latach zakład został poddany gruntownej modernizacji, poczyniono szereg działań inwestycyjnych w zakresie jakości cukru, magazynowania, oszczędności energii jak również ochrony środowiska.

Chełmża na pocztówce z końca XIX wieku.
    Cukrownia w Chełmży.