Zbigniew Martynowski (1908-1993)

Zbygniew Martynowski urodził się 5 listopada 1908 r. w Laszkach Murowanych w powiecie drohobyckim, w rodzinie nauczycielskiej. Maturę zdawał w klasycznym Gimnazjum Ojców Jezuitów. W swojej pracy magisterskiej (1939) zajmuje się wybranymi dialektami obszaru podolskiego. Pierwsze spotkanie z Ziemią Kłodzką następuje już 1945 roku w Polanicy-Zdroju. Rok później przenosi się do Lądka z żoną i synem Warcisławem. Włącza się w nurt organizacji szkolnictwa, krzewienia ...
Zbygniew Martynowski urodził się 5 listopada 1908 r. w Laszkach Murowanych w powiecie drohobyckim, w rodzinie nauczycielskiej. Maturę zdawał w klasycznym Gimnazjum Ojców Jezuitów. W swojej pracy magisterskiej (1939) zajmuje się wybranymi dialektami obszaru podolskiego. Pierwsze spotkanie z Ziemią Kłodzką następuje już 1945 roku w Polanicy-Zdroju. Rok później przenosi się do Lądka z żoną i synem Warcisławem. Włącza się w nurt organizacji szkolnictwa, krzewienia polskości, krajoznawstwa i przewodnictwa turystycznego, bierze czynny udział w oznakowaniu szlaków turystycznych. W latach 1947-1948 uczestniczy w pracach ds. ustalania nazewnictwa polskiego rejonu sudeckiego. W 1951 r. umiera Jego żona Janina, cztery lata później żeni się z Zofią, córką znanego malarza Erwina Czerwenki . Wyjeżdża do Krakowa, do Lądka powraca 1962 r. uczy w w szkołach Lądka, Stronia, Bystrzycy i Kłodzka. W swym dorobku pisarskim, obejmującym ponad 30 pozycji wyeksponował najbliższy jego sercu rejon Ziemi Kłodzkiej. Jest autorem (wspólnie K. R. Mazurskim) między innymi : Sudety, Ziemia Kłodzka i Góry Opawskie, Przewodnik po Lądku i okolicy. Pełny wykaz publikacji prezentuje Eugeniusz Kaczmarek w Zeszytach Ziemi Kłodzkiej nr 5 z 1994 r. Tą krótką biografię napisałem na podstawie w/ w autora. Zbygniew Martynowski pochowany jest na lądeckim cmentarzu . Mieszkał przez długie lata w Lądku przy ul. Brzozowej nr 7.. Tutaj funkcjonowało małe muzeum regionalne. Z. Waluś.

Zbygniew Martynowski. Fotka pochodzi z Zeszytu Ziemi Kłodzkiej ...