Detale architektoniczne

Bazylika kolegiacka Wszystkich Świętych

XIV-XVII

Wzniesienie murowanego kościoła nastąpiło ok. r. 1370, na miejscu wcześniejszej drewnianej świątyni (zniszczonej i zrabowanej przez Krzyżaków w 1331 r.), na polecenie Kazimierza Wielkiego. Po pożarze w 1447 r. został odbudowany na bazie ocalałych murów. W r. 1580 od północnego zachodu do istniejącej bryły dobudowano (dzięki darowiznom wiernych) wieżę. Świątynia ucierpiała w pożarze w 1645 r., po którym została odbudowana i powiększona o dwie nawy boczne. W r. 1658 z fundacji Wojciecha Prus Chudzickiego ...
Wzniesienie murowanego kościoła nastąpiło ok. r. 1370, na miejscu wcześniejszej drewnianej świątyni (zniszczonej i zrabowanej przez Krzyżaków w 1331 r.), na polecenie Kazimierza Wielkiego. Po pożarze w 1447 r. został odbudowany na bazie ocalałych murów. W r. 1580 od północnego zachodu do istniejącej bryły dobudowano (dzięki darowiznom wiernych) wieżę. Świątynia ucierpiała w pożarze w 1645 r., po którym została odbudowana i powiększona o dwie nawy boczne. W r. 1658 z fundacji Wojciecha Prus Chudzickiego do prezbiterium od południa dobudowano kaplicę pw. Męki Pańskiej. W r. 1925 powstała zakrystia a 1935 dobudówka przy głównym wejściu do kościoła (zachód) oraz kaplica MB Fatimskiej przylegająca do prezbiterium od północy (autorem projektu był Józef Kaban).

Kolegiata sieradzka
    Kolegiata sieradzka