Kościół Wniebowzięcia NMP

Parafia Wniebowzięcia NMP jest najstarszą w mieście, erygowana około 1380 r. przez biskupa włocławskiego Zbyluta Galanczewskiego. Pierwsza wzmianka o kościele i parafii znajdziemy w dokumencie bpa Jana Pelli z Niewiesza z 1424 r. Pierwszy kościół drewniany zbudowano staraniem ks. Piotra Śliwki ok. 1370 r. Drugi, również drewniany zbudowano z fundacji bpa włocławskiego Antoniego
Ostrowskiego w latach 1765-1768 na obecnym pl. Kościelnym na terenie pierwszego w Łodzi cmentarza grzebalnego. W dn. 21.V.1888 ...
Ostrowskiego w latach 1765-1768 na obecnym pl. Kościelnym na terenie pierwszego w Łodzi cmentarza grzebalnego. W dn. 21.V.1888 r. arcybiskup
warszawski Wincenty Chościak-Popiel poświęcił kamień węgielny pod obecny kościół. Nową świątynię, w stylu gotyku nadwiślańskiego wzniósł ówczesny
proboszcz ks. Jan Siemiec , dokończył ks. Karol Śmidel. Kościół budowano według proj. K. Wojciechowskiego. Konsekracji nowego kościoła dokonał w 1897 r. bp. Warszawski Kazimierz Ruszkiewicz. Wewnątrz znajduje się wielki ołtarz z
tryptykiem gotyckim, trójskrzydłowa nastawa ołtarzowa wzorowana jest na dziele Wita Stwosza w kościele Mariackim.

Podczas okupacji pełnił funkcje magazynu.

W kaplicy znajduje się obraz Matki Bożej Łódzkiej, Patronki miasta.