Zameczek

XIX

W skład kompleksu pałacowego w Radziejowicach wchodzi nie tylko klasycystyczny pałac, ale też kilka innych budynków. Przy samym pałacu stoi dziś charakterystyczny budynek nazywany Zameczkiem. To właśnie w tym miejscu znajdowała się wieża mieszkalna Radziejowskich wybudowana w XV w. i powiększona w 1512 r. przez Mikołaja Radziejowskiego. Jednak po powstaniu pałacu opuszczona stara wieża popadała w ruinę. Na jej pozostałościach na polecenie Józefa Wawrzyńca Krasińskiego w 1802 r. wybudowano stojący ...
W skład kompleksu pałacowego w Radziejowicach wchodzi nie tylko klasycystyczny pałac, ale też kilka innych budynków. Przy samym pałacu stoi dziś charakterystyczny budynek nazywany Zameczkiem. To właśnie w tym miejscu znajdowała się wieża mieszkalna Radziejowskich wybudowana w XV w. i powiększona w 1512 r. przez Mikołaja Radziejowskiego. Jednak po powstaniu pałacu opuszczona stara wieża popadała w ruinę. Na jej pozostałościach na polecenie Józefa Wawrzyńca Krasińskiego w 1802 r. wybudowano stojący do dziś neogotycki Zameczek, w którym wykorzystano elementy oryginalnej wieży.

Zameczek
    Zameczek w Radziejowicach, widok od strony stawu.