Santander Bank Polska 1. Oddział w Ostrowie Wlkp.

Narodowy Bank Polski o. Ostrów Wlkp., BZ WBK 1. Oddział, ReichsBank, Bank Polski

Budynek Banku Polskiego - wybudowany w latach 1928-1930 wg projektu Stanisława Filasiewicza, głównego architekta Dyrekcji Banku Polskiego w Warszawie. Pierwotnie miał być zwrócony fasadą do ulicy Kościuszki ale na szczęście zrealizowano drugą wersję – dominanty architektonicznej zbiegu ulic Wrocławskiej i Kościuszki. W budynku mieszkał dyrektor banku i wyżsi rangą urzędnicy bankowi. W latach 1946-1951 mieszkał w nim wraz z rodzicami Krzysztof Trzciński-Komeda, którego ojciec był dyrektorem banku. ...
Budynek Banku Polskiego - wybudowany w latach 1928-1930 wg projektu Stanisława Filasiewicza, głównego architekta Dyrekcji Banku Polskiego w Warszawie. Pierwotnie miał być zwrócony fasadą do ulicy Kościuszki ale na szczęście zrealizowano drugą wersję – dominanty architektonicznej zbiegu ulic Wrocławskiej i Kościuszki. W budynku mieszkał dyrektor banku i wyżsi rangą urzędnicy bankowi. W latach 1946-1951 mieszkał w nim wraz z rodzicami Krzysztof Trzciński-Komeda, którego ojciec był dyrektorem banku. W czasie okupacji siedziba Banku Rzeszy a po wojnie Narodowego Banku Polskiego, następnie BZ-WBK, obecnie 1. oddział Santander Bank Polska w Ostrowie Wielkopolskim.

15-04-1933 trójka dawnych mieszkańców Ostrowa w Parku Kilińskiego ...
    Gmach Banku w Ostrowie Wlkp - rok 1934