Pustelnia Brata Alberta

Kaplica Świętego Krzyża

Klasztor albertynek na Kalatówkach

Klasztor wraz z kaplicą powstał w 1898 r. na gruncie ofiarowanym Adamowi Chmielowskiemu ( Brat Albert ) przez hr. Władysława Zamoyskiego, który chciał przyczynić się do powstania ośrodka, mogącego służyć zakonnikom jako miejsce zarówno przygotowań do działalności społecznej, jak i kontemplacji zakonnej. Stanisław Witkiewicz wykonał projekt w stylu zakopiańskim - na specjalną prośbę Brata Alberta wyjątkowo skromny. Budowało kaplicę i przylegający do niej klasztor sześciu zakonników z Bratem Albertem ...
Klasztor wraz z kaplicą powstał w 1898 r. na gruncie ofiarowanym Adamowi Chmielowskiemu ( Brat Albert ) przez hr. Władysława Zamoyskiego, który chciał przyczynić się do powstania ośrodka, mogącego służyć zakonnikom jako miejsce zarówno przygotowań do działalności społecznej, jak i kontemplacji zakonnej. Stanisław Witkiewicz wykonał projekt w stylu zakopiańskim - na specjalną prośbę Brata Alberta wyjątkowo skromny. Budowało kaplicę i przylegający do niej klasztor sześciu zakonników z Bratem Albertem na czele.
Przez 4 lata klasztor był siedzibą albertynów. W 1902 r. zakonnicy przekazali budynki siostrom albertynkom, a sami przenieśli się do pustelni wybudowanej w podobnym stylu powyżej, na tzw. Śpiącej Górce

Klasztor Albertynek na Kalatówkach. Źródło: NAC, sygn.: 3/53/0/7/459.