Zapasowy Punkt Kierowania Ogniem

Istnieje częściowo

Pierwotnie zbudowany przez Niemców fundament pod radar typu FuNO-214 "Wurzburg - Riese" o zasięgu około 70 km. Miał on służyć do kierowania ogniem niemieckich baterii umieszczonych na Helu. W 1948 roku na fundamencie radaru zbudowano wieżę Zapasowego Punktu Kierowania Ogniem. Do 1952 roku pełniła główną funkcję kierowania ogniem baterii helskich. W 1952 roku zamontowano na jej szczycie dalmierz stereoskopowy typu DM-4, zmieniony później na DM-3. Poniżej dalmierza, na dolnej platformie znajdowała ...
Pierwotnie zbudowany przez Niemców fundament pod radar typu FuNO-214 "Wurzburg - Riese" o zasięgu około 70 km. Miał on służyć do kierowania ogniem niemieckich baterii umieszczonych na Helu. W 1948 roku na fundamencie radaru zbudowano wieżę Zapasowego Punktu Kierowania Ogniem. Do 1952 roku pełniła główną funkcję kierowania ogniem baterii helskich. W 1952 roku zamontowano na jej szczycie dalmierz stereoskopowy typu DM-4, zmieniony później na DM-3. Poniżej dalmierza, na dolnej platformie znajdowała się platforma Oficera Kierującego Ogniem wraz z lornetą nożycową dla obserwacji potencjalnego celu.

Zapasowy Punkt Kierowania Ogniem wchodzący w skład Muzeum Obrony ...