Klasztor albertynów na Śpiącej Górze

Do zabudowań Kalatówki klasztor albertynów na Śpiącej Górze, położony w lesie na stokach Krokwi.
Pustelnia na Kalatówkach została wybudowana przez św. Brata Alberta i jego Braci w 1902 r. na miejscu ofiarowanym przez ówczesnego właściciela Zakopanego - hr. Władysława Zamojskiego . Klasztor był kilkakrotnie rozbudowany przez br. Anioła , br. Leona i br. Bonawenturę . Kaplicę pod wezwaniem M.B. Nieustającej Pomocy postawiono w 1926 r. , a jej poświęcenia wraz z całością klasztoru dokonał biskup Anatol ...
Pustelnia na Kalatówkach została wybudowana przez św. Brata Alberta i jego Braci w 1902 r. na miejscu ofiarowanym przez ówczesnego właściciela Zakopanego - hr. Władysława Zamojskiego . Klasztor był kilkakrotnie rozbudowany przez br. Anioła , br. Leona i br. Bonawenturę . Kaplicę pod wezwaniem M.B. Nieustającej Pomocy postawiono w 1926 r. , a jej poświęcenia wraz z całością klasztoru dokonał biskup Anatol Nowak .
W 1977 r. pożar strawił doszczętnie wspomnianą zabudowę Pustelni. Kamień węgielny pod odbudowany klasztor , został poświęcony przez Ojca Świętego Jana Pawła II dnia 01. sierpnia 1980 r. z Castel Gandolfo , a wmurowany przez kardynała Franciszka Macharskiego we wrześniu 1983 r. . Budowę pustelni wraz z kaplicą p. w. św. Brata Alberta ukończono w 1984.
Opis pochodzi z tablicy informacyjnej przed kaplicą .

Klasztor albertynów w pierwszych latach swego istnienia. Źródło: ...