Zbiornik retencyjny Stabłowice

Zbiornik retencyjny Stabłowice znajduje się we Wrocławiu (dojazd/dojście od ul. Przesieckiej i/lub Starogajowej). Zbiornik zasilany jest wodą ze strumienia Stabłówka (rów B-9). Przy zbiorniku znajduje się tablica informacyjna firmowana przez Wydział Środowiska i Rolnictwa Urzędu Miejskiego we Wrocławiu o treści: "W gruncie i w wodzie zbiornika retencyjnego i rowu B-9 (Stabłówka) - w rejonie ulicy Starogajowej - stwierdzono wysokie zawartości żelaza i siarczanów oraz niskie pH (odczyn kwaśny). Tę ...
Zbiornik retencyjny Stabłowice znajduje się we Wrocławiu (dojazd/dojście od ul. Przesieckiej i/lub Starogajowej). Zbiornik zasilany jest wodą ze strumienia Stabłówka (rów B-9). Przy zbiorniku znajduje się tablica informacyjna firmowana przez Wydział Środowiska i Rolnictwa Urzędu Miejskiego we Wrocławiu o treści: "W gruncie i w wodzie zbiornika retencyjnego i rowu B-9 (Stabłówka) - w rejonie ulicy Starogajowej - stwierdzono wysokie zawartości żelaza i siarczanów oraz niskie pH (odczyn kwaśny). Tę anomalię należy wiązać z naturalną koncentracją związków żelaza i siarki w tym rejonie, związaną z występowaniem w podłożu gruntowym torfów i mad gliniasto-organicznych." Więcej na zdjęciu tablicy - .

Tablica informacyjna przy zbiorniku retencyjnym Stabłowice.
    Zbiornik retencyjny Stabłowice we Wrocławiu, widok na wschód.