Lubiatowskie Górki

Lubiatowskie Górki to wąskie pasmo piaszczystych wydm leśnych o długości 8,6 km i szerokości 250 – 700 m rozcinających równiny Pradoliny Odry na dwie części - nadodrzańskie pola uprawne 104 m npm i torfowiska „Zielone Łąki” 102 m npm. Pasmo to ciągnie się od Owieczek przez Lubiatów do miejscowości Lisiny na terenie gminy Środa Śląska. Nazwa pasma pochodzi od miejscowości Lubiatów, który leży w centralnej części pasma Górek, przy najwyższych wzniesieniach. Najwyższe wzniesienie to: Piaskowa Górka ...
Lubiatowskie Górki to wąskie pasmo piaszczystych wydm leśnych o długości 8,6 km i szerokości 250 – 700 m rozcinających równiny Pradoliny Odry na dwie części - nadodrzańskie pola uprawne 104 m npm i torfowiska „Zielone Łąki” 102 m npm. Pasmo to ciągnie się od Owieczek przez Lubiatów do miejscowości Lisiny na terenie gminy Środa Śląska. Nazwa pasma pochodzi od miejscowości Lubiatów, który leży w centralnej części pasma Górek, przy najwyższych wzniesieniach. Najwyższe wzniesienie to: Piaskowa Górka 115 m n.p.m., Wielka Sosna 115,4 m n.p.m., Kobylnicka (Bystra) Górka 113 m n.p.m., Łużycka Górka 112,5 m n.p.m. Górki porastają głównie młode lasy sosnowe. Na stokach i u podnóża wzniesień rosną rzadkie i chronione rośliny m.in. lilie złotogłów, pajęcznice liliowate, kosaćce syberyjskie i paprotki zwyczajne. (moose za miękinia.pl)