Przehyba – stacja przekaźnikowa RTON Przehyba

Schronisko PTTK Na Przehybie

Przehyba (1173 m n.p.m.)

Prehyba, Przechyba

Przehyba (Prehyba, Przechyba) – szczyt górski w zachodniej części Pasma Radziejowej w Beskidzie Sądeckim. Mapa Geoportalu podaje wysokość 1173 m, mapa turystyczna 1175 m. Nazwa Prehyba (początkowo Perehyba) jest to zruszczona przez Rusinów dawniej zamieszkujących pobliską Ruś Szlachtowską nazwa słowacka i oznacza przełęcz. Najpierw dotyczyła tylko hali, dopiero później przeniesiona została na szczyt.
Położony jest w głównym grzbiecie Pasma Radziejowej, na zachód od Wielkiej Przehyby. Z samego wierzchołka ...
Położony jest w głównym grzbiecie Pasma Radziejowej, na zachód od Wielkiej Przehyby. Z samego wierzchołka odchodzi na południe boczny grzbiet Pieniążnej, Kiczory i Starego Wierchu. Oprócz głównego, wyższego wierzchołka jest jeszcze niższy, położony kilkaset metrów na zachód, który wysyła w kierunku południowo-zachodnim grzbiet Czeremchy. Z podszczytowych stoków wypływa kilka potoków: Sopotnicki, Sielski, Stary oraz Jaworzynka.

Owce na hali Prehyba
    Kapliczka w okolicy Prehyby.