Pomnik Horsta Wessela (dawny)

Horst Wessel Gedenkstein

Pomnik Horsta Wessela

Pomnik upamiętniał Horsta Wessela (1907-1930 ) – młodego nazistowskiego bojówkarza zastrzelonego w 1930 przez komunistów. Po śmierci został on wykreowany na ,,męczennika’’ ruchu narodowosocjalistycznego. Był on autorem tekstu do pieśni ,, Die Fahne Hoch” znanej także jako ,,Horst Wessel Lied’’, która w 1933 przez reżim nazistowski została uznana za drugi hymn narodowy.
Pomnik wzniesiono z kamienia. Jego centralny punkt stanowiła otoczona przez dwie swastyki tablica z wyrytą ...

Pomnik wzniesiono z kamienia. Jego centralny punkt stanowiła otoczona przez dwie swastyki tablica z wyrytą inskrypcją: Horst Wessel zum Gedenken ( Ku pamięci Horsta Wessela). Aktualizacja (20.02.2019) - nieistniejący dziś pomnik znajdował się obok domu nr 29 przy ulicy Letniej.

(K.K.)

Pomnik pamięci niemieckiego nazisty Horsta Wessela.