Studzienka Bamberki

Goldenring Brunnen

Odsłonięcia studzienki z dziewczyną w stroju bamberskim dokonano w 1915 r. Wznosiła się ona pierwotnie na Starym Rynku przed domkami budniczymi, na wprost ul. Woźnej. Kamienny cokół wykonany został wg projektu budowniczego poznańskiego Stahla, posąg odlany z brązu jest dziełem rzeźbiarza Józefa Wackerle, któremu pozowała jedna z Bamberek winiarni Goldenringa - Józefa Gadymska z Winiar. Figurka przedstawia kobietę w charakterystycznym stroju bamberskim, z nosidłami i konwiami używanymi w winiarstwie. ...
Odsłonięcia studzienki z dziewczyną w stroju bamberskim dokonano w 1915 r. Wznosiła się ona pierwotnie na Starym Rynku przed domkami budniczymi, na wprost ul. Woźnej. Kamienny cokół wykonany został wg projektu budowniczego poznańskiego Stahla, posąg odlany z brązu jest dziełem rzeźbiarza Józefa Wackerle, któremu pozowała jedna z Bamberek winiarni Goldenringa - Józefa Gadymska z Winiar. Figurka przedstawia kobietę w charakterystycznym stroju bamberskim, z nosidłami i konwiami używanymi w winiarstwie. Basen studzienki, do którego woda spływała dwoma strumieniami, przeznaczony był na poidło dla koni, lecz korzystała z niego również ludność.prócz tego były tam też dwa małe poidła dla psów oraz tablica z nazwiskiem fundatora. Studzienkę fundowała firma poznańskiego kupca i winiarza Leopolda Goldenringa.
W 1929 r. na wniosek magistratu studzienkę przeniesiono pod zachodnią ścianę starego ratusza. Po zakończeniu II wojny światowej Bamberkę przechowywano w magazynach i dopiero w 1964 r. ustawiono ją przy ul. Mostowej, przed budynkiem dawnej loży masońskiej. W 1977 r. studzienka powróciła na Stary Rynek; postawiono ją w pobliżu miejsca, w którym stała w okresie międzywojennym. W 1998 r. przy studzience kanclerz Niemiec Helmut Kohl spotkał się z poznańskimi Bambrami.
Tekst za: "Poznań od A do Z" pod redakcją Włodzimierza Łęckiego i Piotra Maluśkiewicza, Wydawnictwo Kurpisz S. A., Poznań 1998

Fontanna Studzienka Bamberki na poznańskim Starym Rynku.
    Poznańska Bamberka w czasie kiedy znajdowała się przy zachodniej ...
    Poznań. Fragment z Bamberką.
    Poznańska Bamberka na pocztówce z okresu okupacji.
    Poznań, studzienka Bamberki.
    Poznańska studnia "Bamberki", ale przy ul. Mostowej, gdzie stała ...
    Widoki poznańskiego Starego Rynku; fot. Z. Żyburtowicz, Krajowa ...
    Dziewczynka w stroju bamberskim
    komentarze: 0
    Bamberka na Starym Rynku w Poznaniu, zdjęcie pochodzi z https://poznan.travel/pl/r/biznes/fotoportal-pobierz-za-darmo-zdjecia-poznania, ...
    Poznańska Bamberka w niezbyt popularnym ujęciu fotograficznym. ...
    Studzienka Bamberki