Dom nr 68

XIX / XX wiek

Budynek przy wewnętrznej drodze gminnej nr 68 - w tym gospodarstwie do stycznia 1947 r. stacjonowała jednostka Armii Czerwonej - jednocześnie zajmując budynki gospodarcze i obszar rolny o powierzchni 52,01 ha. Przez okres 1,5 roku, żołnierze dobrze się "zadomowili", rozkradli i zniszczyli praktycznie co się dało, pozostały tylko maszyny rolnicze, których nie zdołali ze soba zabrać.
Dnia 4 stycznia 1947 r. wójt gminy wystosował pismo do oddziału PUR w Wałbrzychu, który zawierał komunikat, iż repatrianci ...
Dnia 4 stycznia 1947 r. wójt gminy wystosował pismo do oddziału PUR w Wałbrzychu, który zawierał komunikat, iż repatrianci Antoni Rajca i Franciszka Rajca, zostali bez dachu nad głową, gdyż gospodarstwo spod nr 232 spłonęło doszczętnie, z braku wolnych gospodarstw rolnych lub innych domów robotniczych nadających się do zamieszkania w pobliżu pogorzeliska, prosi natychmiastowo, aby kogokolwiek osiedlić na gospodarstwie nr 68 w Starych Bogaczowicach, które zostało opuszczone przez jednostkę Armii Czerwonej, aby zabezpieczyć inwentarz martwy przed rozgrabieniem.

Budynek mieszkalno - gospodarczy pod nr 68, w którym do stycznia ...
    Dom nr 68.