Pałac Gałeckich

Schloss

Pałac znajdujący się w parku miejskim wzmiankowany jest na 1415 jako dwór drewniany, w końcu XVI wieku wzniesiono murowany budynek dla Jana Rozdrażewskiego. Na przełomie lat 1692-1700 na miejscu starego pałacu wniesiono nowy dla Franciszka Zygmunta Gałeckiego wojewody poznańskiego. Rok 1725 przyniósł pożar który strawił część pałacu, jednak został on w krotce odbudowany przez Józefa Potockiego wojewodę kijowskiego. Kolejną przebudowę datuje się na 1819r na zlecenie książąt Thurn-Taxis.
Obecnie możemy oglądać barokowy pałac z późnoklasycystyczną fasadą. Jest on murowany z cegły i otynkowany, fasadą zwrócony na zachód. Budynek piętrowy z mieszkalnym poddaszem, podpiwniczony, zbudowany na rzucie prostokąta. Wnętrze przebudowane pierwotnie istniała sień na przestrzał i odpowiednio pomieszczenie na piętrze. Pozostałe pomieszczenie w układzie trzy i cztero-traktowym. Obiekt podpiwniczony, piwnice sklepione kolebkowo. W jednej z sal sklepienie kolebkowe z lunetami z końca XVII wieku. W przybudówkach znajdziemy sklepienia krzyżowe. Dach dwu-spadzisty kryty dachówką. W jednym z pomieszczeń parteru wmurowane dwie inskrypcyjne tablice. Jedna z tablic jest poświęcona ufundowaniu pałacu przez Franciszka Zygmunta Gałeckiego natomiast druga upamiętnia przebudowę budynku przez księcia Thurn-Taxis.

Pałac w Krotoszynie.
    Pałac Gałeckich na kartce pocztowej.