Baszta Zachodnia

Baszta Bociania

Baszta Prochowa

Mury miejskie obronne

Stadtmauer

XIV w.
Istnieje częściowo

Mury miejskie wzniesiono na początku XIV w. z granitowych głazów narzutowych, których w okolicy było bardzo dużo. W dawnych czasach w murach obronnych znajdowało się ok. 30 wieżyczek strzelniczych, zwanych strażnicami lub czatowniami na wpół otwartymi od strony miasta. Grubość muru wynosiła 1 m, a wysokość od 6 do 9 m. Całość została otoczona fosą i wałem ziemnym. Umocnienia te przetrwały do końca XVIII wieku. Obecnie z dawnego obwodu 1700 metrów muru obronnego, zachowało się 1500 m. Z dawnych fortyfikacji ...
Mury miejskie wzniesiono na początku XIV w. z granitowych głazów narzutowych, których w okolicy było bardzo dużo. W dawnych czasach w murach obronnych znajdowało się ok. 30 wieżyczek strzelniczych, zwanych strażnicami lub czatowniami na wpół otwartymi od strony miasta. Grubość muru wynosiła 1 m, a wysokość od 6 do 9 m. Całość została otoczona fosą i wałem ziemnym. Umocnienia te przetrwały do końca XVIII wieku. Obecnie z dawnego obwodu 1700 metrów muru obronnego, zachowało się 1500 m. Z dawnych fortyfikacji zachowały się dwie bramy: na wschodzie miasta Brama Myśliborska, na zachodzie Brama Chojeńska oraz dwie baszty: jedna okrągła tzw. Baszta Prochowa, która znajduje się 200 m na północ od Bramy Chojeńskiej i prostokątna, zwana Basztą Bocianią, znajdującą się po stronie północnej. Natomiast z czatowni obronnych zachowało się jeszcze 20 prostokątnych i 5 okrągłych.

Zachowane bramy i baszt dawnych murów miejskich w Trzcińsku Zdroju
    Trzcińsko-Zdrój, dawna willa Engelke widziana z ul. Henryka Sienkiewicza.