Bank PKO BP Oddział 1 w Warszawie

Dom pod Sedesami

Obiekt wzniesiony w latach 1948–1950 wg projektu Bohdana Lacherta na miejscu budynku Towarzystwa Ubezpieczeń „Rosja”. Wypalony obiekt rozebrano, pozostawiając jedynie parter i dwa piętra od strony Marszałkowskiej. Następnie dobudowano kilka nowych pięter, niższych od poprzednich, elewację budynku wygładzono, a ocalałe piętra przesłonięto ażurową konstrukcją z otworami, które przyczyniły się do nadania mu przez mieszkańców Warszawy nazwy „dom pod sedesami”. Przez ok. dwie dekady był to jedyny odbudowany ...
Obiekt wzniesiony w latach 1948–1950 wg projektu Bohdana Lacherta na miejscu budynku Towarzystwa Ubezpieczeń „Rosja”. Wypalony obiekt rozebrano, pozostawiając jedynie parter i dwa piętra od strony Marszałkowskiej. Następnie dobudowano kilka nowych pięter, niższych od poprzednich, elewację budynku wygładzono, a ocalałe piętra przesłonięto ażurową konstrukcją z otworami, które przyczyniły się do nadania mu przez mieszkańców Warszawy nazwy „dom pod sedesami”. Przez ok. dwie dekady był to jedyny odbudowany budynek na Marszałkowskiej pomiędzy Alejami Jerozolimskimi a ulicą Świętokrzyską, w miejscu zwanym wówczas „parterową Marszałkowską” (obecnie w tym miejscu znajduje się zabudowa Ściany Wschodniej). Pod koniec lat 90. zmieniono elewację budynku likwidując powojenne "sedesowe" otwory. Pozostałością po dawnym gmachu Towarzystwa Ubezpieczeń „Rosja” jest klatka schodowa (ocalały m.in. marmurowe schody i kute, żelazne poręcze)

Budynek PKO przy ul. Marszałkowskiej w trakcie końcowych prac ...
    Dom pod Sedesami w Warszawie, czyli siedziba PKO BP przy ul. Marszałkowskiej ...