Pałac Zagórze w Kłobucku

Pałac z XVIII wieku, przebudowany w końcu XIX wieku, neogotycki, park z przełomu XVIII i XIX wieku ze śladami założenia geometrycznego. Wpisany do rejestru zabytków A/1115/69 z dn. 27 XII 1969 r.
Pałac w Zagórzu postawiono w latach 1795-1800, obierając za wzór berlińską, neogotycką rezydencję Haugwitza. W drugiej połowie XIX wieku obiekt przebudowano w duchu eklektycznym, a więc łączącym różne, wcześniejsze style. Założenie pałacowe ma kształt litery ...
Pałac w Zagórzu postawiono w latach 1795-1800, obierając za wzór berlińską, neogotycką rezydencję Haugwitza. W drugiej połowie XIX wieku obiekt przebudowano w duchu eklektycznym, a więc łączącym różne, wcześniejsze style. Założenie pałacowe ma kształt litery L. Najbardziej charakterystycznym elementem jest wieloboczna, centralnie umieszczona wieża, zwieńczona krenelażem. W sąsiedztwie pałacu znajduje się rozległy park.
Do początku XX wieku stanowił on siedzibę właścicieli majątku ziemskiego Zagórze. Jego kolejnymi właścicielami byli: Benedykt Lemański, Guido Henckel von Donnersmarck i książę Michał Aleksandrowicz, który odwiedził folwark pod koniec września 1900 r. Budynek został gruntownie przebudowany pod koniec XIX wieku.

Po I wojnie światowej posiadłość przeszła na własność Skarbu Państwa. W dwudziestoleciu międzywojennym w zamku znajdowała się Szkoła Leśników, a w latach 1952-1972 siedziba Prezydium Powiatowej Rady Narodowej. Następnie w pałacu miał siedzibę zakład odzieżowy Dom Mody "Elegancja".

W 2004 roku rozpoczęto jego generalny remont. W pałacu planuje się utworzenie centrum konferencyjnego.

Pałac Zagórze w Kłobucku.
    Pałac w Kłobucku.