Kościół św. Stanisława Kostki

Ewangelische Kirche

Budynek zaprojektował Karl Friedrich Schinkel, wybitny niemiecki architekt specjalizujący się w klasycyzmie. W 1869 r. wzniesiono nową wieżę z zegarami i dzwonami. W czasie II wojny światowej dzwony zostały przejęte na potrzeby wojska niemieckiego. Po 1945 r. ze Śmigla wyjechała większość niemieckich mieszkańców stanowiących większą część wyznawców ewangelicyzmu. Opuszczony kościół przejęła parafia katolicka i do 1976 r. stanowił świątynię pomocniczą.
W 1976 r. powołano parafię św. Stanisława Kostki, a w 1981 r. dawny zbór stał się jej kościołem. Dziś jego wnętrze charakteryzuje się emporami typowymi dla ewangelickich świątyń oraz nowym katolickim wyposażeniem. Kościół poewangelicki został wpisany do rejestru zabytków 17 kwietnia 1969 r.

Śmigiel ul. Szkolna (dawna Kirchstrasse) z widokiem na kościół ...
    Śmigiel na pocztówce litograficznej przy końcu XIX wieku.