2018-2019 Budowa przystanku kolejowego Jelenia Góra Zabobrze
2018-2019 Budowa przystanku kolejowego Jelenia Góra Przemysłowa
2018-2019 Przebudowa stacji kolejowej Jelenia Góra Sobieszów

2018-2019 Budowa / przebudowa przystanków kolejowych w Jeleniej Górze

W budowie

Zawarta 16 kwietnia 2018 r. umowa pomiędzy PKP PLK SA a Miastem Jelenia Góra obejmuje zaprojektowanie oraz budowę dwóch nowych przystanków osobowych w Jeleniej Górze, w rejonie Al. Jana Pawła II i ul. Spółdzielczej. Przebudowane będą też przystanki Jelenia Góra Cieplice i stacja Jelenia Góra Sobieszów. Obiekty znajdują się na 13 km odcinku linii w obrębie miasta. Ich gęstość sprzyja rozwojowi systemu kolei aglomeracyjnej.

Nowe przystanki będą miały perony o długości 150 m. Standardowa wysokość ...

Nowe przystanki będą miały perony o długości 150 m. Standardowa wysokość 76 cm zapewni podróżnym wygodne wsiadanie i wysiadanie z pociągów. Dojścia na perony – za pomocą pochylni – będą dostosowane do potrzeb osób o ograniczonej mobilności. Na peronach z nowym oświetleniem zostaną zamontowane m.in. wiaty, ławki, gabloty informacyjne. Perony będą wyposażone w system oznakowania dotykowego i oznakowanie stałe. Przy dojściach będą zamontowane stojaki rowerowe. Łącznie zostanie wybudowanych 6 nowych peronów. Piesi bezpiecznie przejdą przez tory na nowych przystankach, gdyż będą tam urządzenia zabezpieczające oraz system monitoringu.

Chodniki łączące teren kolejowy z istniejącymi ciągami pieszymi będą realizowane w ramach inwestycji Urzędu Miasta Jelenia Góra. Dojścia do peronów zaprojektowane zostaną w sposób umożliwiający korzystanie z infrastruktury przez osoby o ograniczonej zdolności poruszania poprzez budowę m.in. pochylni. Zaprojektowane zostanie inteligentne oświetlenie na peronach oraz dojściach z wykorzystaniem energooszczędnych, sterowanych opraw LED. Ponadto w ramach projektu będą wykonane roboty torowe, zamontowane trzy rozjazdy oraz przebudowane urządzenia sterowania ruchem kolejowym i sieć trakcyjna.

Projekt realizowany jest w ramach Zintegrowanych Inwestycji Terytorialnych Aglomeracji Jeleniogórskiej z funduszy Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Dolnośląskiego na lata 2014-2020. Podstawowa inwestycja – czyli budowa i modernizacja 4 przystanków - realizowana jest przez PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. Chodniki łączące teren kolejowy z istniejącymi ciągami pieszymi zostaną wykonane w ramach inwestycji Urzędu Miasta Jelenia Góra. Wartość robót 17 756 000 zł netto. Zakończenie planowane jest na listopad 2019 r.

(moose za naszemiasto.pl)

A na moście kolejowym brak torowiska Jelenia Góra-Lwówek Śląski. ...